Cel mai bine se invata din greseli, asa ca o sa incerc sa evidentiez o parte din greselile care se intalnesc adesea in dezvoltarea interfetelor web, poate va ajuta pe cineva sa le evite :D.
Sa incep cu inceputul: atunci cand vrem sa realizam o pagina web, trebuie sa ne gandim la scopul ei, si cel mai adesea(daca nu intotdeauna) urmarim multumirea end-userului, a celui care acceseaza pagina, pentru ca altfel va cauta un alt furnizor al aceluiasi serviciu, dar care stie sa isi vanda mai bine marfa ( fie ca este vorba de un bilet la teatru, o melodie sau de o informatie).
Una dintre problemele cu care se confrunta aceia dintre noi care au renuntat la Windows in favoarea Linux-ului este aceea ca exista site-uri ( si nu sunt putine la numar, o lista cu o parte din acestea putand fi accesata la link-ul urmator ) care nu pot fi vizualizate decat folosind browser-ul Internet Explorer. Si asta nu este o situatie tocmai roz, in conditiile in care statisticile arata doar 48,6% dintre cei ce folosesc un browser au apelat la Internet Explorer in luna septembrie ( 2008). Nu ca ar fi o cifra insignifianta, dar asta ca inseamna ca mai bine de 50% dintre utilizatorii internetului sunt defavorizati de aceasta "politica de implementare", desi daca ne gandim mai bine cei care sunt in pierdere pana la urma sunt tocmai beneficiarii site-urilor ( statisticile pot fi vizualizate aici).
Unul dintre testele pe care trebuie sa le treaca o pagina pentru a nu te "alunga" este asa numitul "The Four seconds Test": o data ce ai accesat o pagina, ar trebui sa iti poti da seama intr-un timp foarte scurt( estimat undeva la 4 secunde) la ce anume se refera, daca are vreo legatura cu ceea ce te intereseaza pe tine. Iar daca home page-ul este foarte incarcat sau se incarca mult prea greu, multi dintre noi nu mai dam nici o sansa paginii si renuntam inainte ca acesta sa se incarce( example here ).
O alta problema cu care se confrunta unii dintre dezvoltatorii de interfete web este aceea ca, din dorinta de a realiza un design cat mai reusit , uita care este scopul textului sau cum sa il evidentieze: fie folosesc o culoare pentru text care nu contrasteaza cu fundalul, fie il inlocuiesc cu imagini sau animatii in flash.De ce ar fi aceasta a doua practica ineficienta? Mareste dimensiunea paginii in mod nejustificat, cel mai adesea elementele grafice sunt de calitate slaba si erorile sunt mult mai greu de corectat, iar "textul" astfel reprezentat nu este "search-engine friendly".
Pentru a testa daca ai ales bine culorile pentru text/fundalul paginii web, poti accesa link-ul acesta.
Un exemplu de don't este site-ul http://www.arngren.net: prea multa informatie adunata pe o singura pagina, incat este extrem de dificil sa te poti concentra pe ceva anume.
Uneori inainte de a intra intr-un site apare o animatie de intro(realizata adesea in flash), care poate fi simpatica prima data cand accesezi pagina sau daca ai tot timpul din lume, dar intotdeauna este de preferat sa existe optiunea de "skip", la fel cum pentru site-urile care au drept continut multimedia melodii ar trebui sa existe intotdeauna optiunea de "turn off".
Evident exemplele de don't pot continua, dar o sa ma opresc aici, cel putin pentru moment:)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment