Tuesday 4 November 2008

Flickr API

la ce bun API-ul asta ? poti extrage tot felul de date despre useri flickr pe care le poti folosi in aplicatii desktop/web. simple enough. decat sa stai sa parsezi fisiere, mai bine trimiti (cu multa politete) o cerere catre serverul lor, primesti raspuns cu ce te interesa, integrezi imediat in aplicatia ta...

pornesti de la o cheie (comerciala/non-comerciala, in functie de intentiile aplicatiile tale) pe care o primesti de la ei si de la un "secret". te autentifici, s-apoi n-ai decat sa "tragi" cat poti info de-acolo.

(probabil) principalul scop al API-ului ramane cel de manageriere a conturilor flickr prin intermediul aplicatiei proprii: upload de poze, adaugare comentarii, stergere poze, stuff like that.

exista 2 tipuri de date oferite (la cerere) de catre serverul lor. publice si private. evident in cazul 2 iti trebuie autentificare. partea buna e ca API-ul e bine documentat, se specifica daca pentru apelarea metodelor e nevoie de autentificare initiala sau nu.

API-ul e impartit frumos pe cateva directii. si daca tot zic de el, sa postez si un link...http://www.flickr.com/services/api/. dupa cum se vede, poti sa alegi dintre vreo 15 limbaje in care iti poti dezvolta aplicatia care sa suporte API-ul. flexibilitate e cuvantul.

un exemplu de aplicatie la care m-am jucat putin a fost extragerea de cunostinte referitoare la relatiile sociale in cadrul comunitatii. plec de la un user si caut toti prietenii sai, toti userii care au postat commenturi la pozele sale, etc. recursiv pe cateva nivele.

few snippets:
  • autentificare: flick = new Flickr(key, secret, new REST());
  • user by name: flick.getPeopleInterface().findByUsername(username).getId();
  • URL for user: flick.getUrlsInterface().getUserProfile(userID);
  • favourite contacts: flick.getContactsInterface().getPublicList(userID);
pretty straight-forward :)
enjoy it!

No comments: