Sunday 23 November 2008

Link Prefetching

Nu stiu cati dintre voi sunt familiarizati cu notiunea de Link prefetching, asa ca o sa incerc sa povestesc cate ceva despre asta.
Link prefetching-ul este un mecanism folosit de unele browsere/ motoare de cautare prin care se incarca o pagina web in memoria cache inainte ca voi sa apasati pe butonul care ar trebui sa va redirectioneze catre acea pagina. Mai exact: dupa ce ati accesat o pagina si vi s-a incarcat intreaga pagina, pe baza unor tag-uri intalnite in sursa html a paginii, se vor incarca paginile indicate de tag-urile respective.
Motivul pentru care a aparut si a inceput sa fie folosit mecanismul acesta este ca paginile care cel mai probabil vor prezenta interes pentru cei care au intrat pe o pagina sa fie incarcate in avans, pentru ca atunci cand utilizatorul vrea sa le acceseze, ele sa "se incarce" aproape instantaneu. Browser-ele de la mozilla folosesc link prefetching si tocmai de aceea incarca(daca este actvivata optiunea de prefetch) paginile mai rapid.
Daca vrei sa testezi daca browser-ul pe care il folosesti are activ sau foloseste mecanismul de prefetch, da un click aici.
Si unele motoare de cautare folosesc partea asta de link prefetch. Google de exemplu foloseste mecanismul astfel: daca pentru un search este foooooarte probabil ca primul link afisat sa fie si cel dorit ( la cautari de genul wikipedia, cisco este 99% sigur ca site-ul cautat sa fie wikipedia.org sau cisco.com), pagina respectiva este incarcata in avans asa ca atunci cand te hotarasti sa dai click si sa o accesezi, apare intr-o clipita (:P), fara sa mai astepti cum o faceai pana acum(vorbesc aici de cei care nu au net prea reusit ).
Exista totusi unele restrictii cu privire la paginile ce pot fi incarcate in avans, link prefetch neputand fi aplicat in cazul paginilor ce folosesc https:// ci doar http://.
Toate bune si frumoase....sau NU :
- partea asta de prefetch foloseste din latimea de banda si daca vrei sa faci un download in paralel ce browserul tau face prefetch la o pagina, atunci download-ul o sa iti mearga mai greu, deoarece banda trebuie impartita intre cele 2. Desi daca faci download-ul folosind browserul care face si link prefetch, acesta ar trebui sa fie suficient de destept(si firefox este) incat sa dea prioritate download-ului si sa treaca pe plan secund incarcarea unei pagini pe care (inca) nu ai cerut-o.
- site-urile care realizeaza statistici ale vizitelor realizate pe pagina unui site pot fi usor induse in eroare, deoarece sunt inregistrate vizite care poate nu au fost facute si rezultatele obtinute nu mai sunt tocmai elocvente ( atentie colegilor de proiect :P )
- daca platesti netul in functie de traficul realizat, iarasi nu este bine pentru ca ajungi sa platesti si pentru site-uri pe care nu le-ai accesat

Cum sa dezactivezi link prefetch la mozilla firefox

- tasteaza "about:config" in bara de adresa a browserului
- cauta in lista de setari "network.prefetch-next" si seteaza-i valoarea pe false

No comments: